Малко любопитна информация за Кафето:

- Кафето е най-популярната напитка в света – на година се изпиват над 400 милиарда чаши кафе

- Мъжете пият повече кафе от жените (1.7 чаши на ден срещу 1.5 чаши при жените)

- 57% от кафето се пие на закуска; 34% - без връзка с хранене; 13% - след обяд и вечеря

- Първото кафе в Европа се е продавало в аптеките през 1615 г. като лекарство

- Първоначално кафето е било известно в Европа като „Арабското вино”

- До X век кафето е било считано за храна. Етиопските племена са забърквали зърна кафе в животинска мазнина, правели са топчета от тях, с които са се хранели на дълъг път

- В Африка суровите зърна кафе се накисват във вода с подправки и след това се дъвчат като бонбони

- В Гърция и Турция кафето се сервира първо на най-възрастния в стаята

- Френският философ Волтер изпивал по 50 чаши кафе на ден

- Според изследване на Харвард сред 20 000 души, при редовните консуматори на кафе 1/3 по-рядко се появяват симптоми на астма в сравнение с хората, които не пият кафе

- За по-хубава кожа и премахване на бръчки японците обичат да се къпят в смес от кафе и ананас
Доскоро действието на кафето се свързваше предимно с наличието на кофеин в него.
В последните години, обаче, учените все по-често изтъкват и ролята на антиоксидантите в него. Данните от изследванията на съдържанието и действието на кафето доказаха редица ползи, които умерената консумация на кафе напитки носи на организма. Освен познатото тонизиращо тялото и стимулиращо ума действие, учените посочват чашата ни кафе и като основен източник на антиоксиданти в съвременното меню.
Класацията на престижното медицинско списание American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) нарежда кафето сред шестте най-известни храни и продукти, съдържащи антиоксиданти. Резултатите от последните научни изследвания показват висока бионаличност на антиоксиданти в кафето (полифеноли) – учудващо повече дори и от редица други напитки (кафе 200 мг - 100мл; зелен чай 115 мг - 100мл; плодов сок 34 мг - 100мл).
Антиоксидантите са жизнено важни за организма, защото участват активно в борбата със свободните радикали, които възникват естествено в организма, както поради нарушения в метаболизма, така и при редица физиологични процеси като дишането, например. Свързвайки се със свободните радикали, антиоксидантите неутрализират действието им и не позволяват увреждането на структурата и функцията на клетките, като предпазват и от преждевременно стареене на клетките.
Ежедневно съпътстващите ни фактори като замърсен въздух, UV лъчи, тютюнопушене, засилено физическо и умствено натоварване, емоционален стрес водят до прекомерно увеличаване на свободните радикали и възникване на оксидативен стрес. Това налага допълнителен прием на ценните елементи. Умерената консумация на 3 до 5 кафе напитки дневно допринася за набавянето им (напр. чаша разтворимо кафе, 150мл, съдържа около 0.5 г антиоксиданти).
Същевременно, любимата ни напитка стимулира централната нервна система и метаболизма, помага за премахване чувството на умора, повишаване на физическите възможности и допринася за задължителния дневен прием на течности. Отделно тя подпомага и храносмилането, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок и доставя баластни вещества (испански учени са установили, че 100 мл. разтворимо кафе има 0,75 мг. баластни вещества – повече освен от филтрираното кафе (0.47 мг.) и еспресото (0.65 мг.), от чаша вино и портокалов сок)
.Най-скъпото кафе идва от Индонезия и се нарича копи лувак (Kopi Luwak). Кафеените зърна преминават през стомаха на местни гризачи, след което се събират и преработват.
През 1908 Мелита Бенц изобретява системата за филтриране на кафе. Домакинята от Дрезден пробива дупки в тенекиена кутия и слага вътре попивателна хартия от тетрадка на сина си. По-късно съпругът є основава концерна „Мелита” за филтри за кафе.
Напитката е способна да повиши и сексуалната активност. Това съществувало още в средните векове мнение се потвърждава и от съвременни изследвания...
През 2009 година бе публикувано и изследване с 1409 човека, което доказва, че консумацията на кафе намалява с 65 до 70% риска от деменция и с 62 до 64% – от болестта на Алцхаймер при тези, които консумират 3 – 5 чаши кафе на ден, в сравнение с тези, които пият 2 или по-малко кафета ежедневно.
Кафето има защитен ефект срещу развитието на диабет тип 2. Американско проучване сочи, че умерената консумация на черната напитка (с кофеин и без кофеин) намалява риска от този тип диабет в млади и средно възрастни жени.
doctorbg.com
Информация:
Кафява захар 4г – 150 броя в опаковка....
[още...]    
Информация:
Ново ! За първи път в България - световно известната марка Н...
[още...]    
Информация:
LAVAZZA BLUE LB 1000 Кафе машина Lavazza BLUE, LB 1...
[още...]    
Информация:
Кафява захар 500г....
[още...]